Wat is het verschil tussen qwerty of azerty toetsenbord?

Iedereen heeft wel eens van een qwerty toetsenbord gehoord en misschien wat minder van een azerty toetsenbord. Nu wil jij waarschijnlijk weten wat het verschil is tussen deze twee varianten. Op deze pagina zullen we je meer uitleg geven tussen de verschillen en eventueel ook overeenkomsten. Kort gezegd gaat het hier om de toetsenbord indeling. Een nieuwe Asus laptop kan gekocht worden in beide varianten, maar in Nederland kom je eigenlijk standaard een Qwerty toetsenbord tegen.

Qwerty toetsenbord

Qwerty toetsenbord te koop in Nederland

De Asus laptops die je in Nederland kan kopen zijn standaard voorzien van een Qwerty toetsenbord. Het woord is niet zomaar verzonnen, maar zijn de eerste zes letters linksboven aan je toetsenbord. Kijk zelf eens en kom erachter dat jij hier waarschijnlijk ook over beschikt. Dit is niet allemaal met laptops en computers zo, maar ook de toetsen op je mobiele telefoon beschikken standaard over deze opzet. Een Qwerty toetsenbord is ontwikkeld voor het typen in de Engelse taal. Als je veel in de franse taal typt, dan is een Azerty bord meer geschikt.

Azerty toetsenbord indeling geschikt voor Franse taal

Zoals eerder aangegeven is een Azerty toetsenbord meer geschikt voor het typen in de Franse taal. Het zal je dan ook niet verbazen dat je laptops en computers in Frankrijk of Franstalige landen voornamelijke met een Azerty toetsenbord tegenkomt. Qua uiterlijk zal je geen verschil zien tussen beide toetsenborden. Enkel zijn de letters op een andere positie neergezet. Naast Azerty en Qwerty heb je ook nog de mogelijkheid tot een Qwertz bord. Dit zie je voornamelijk in het Oostblok terug.

Verschillen tussen Qwerty en Azerty toetsenborden

Naast dat de letters op een andere positie staan, zijn er nog enkele kleine verschillen. Waar je bij een Qwerty toetsenbord voornamelijk cijfers en symbolen boven de letters hebben staan, is dit bij een Azerty bord wel anders. Hier zie je meer letters met symbolen erboven. Denk eens aan de letters die je veel tegenkomt in de Franse taal. Ook kan je verschillen ervaren tussen de caps lock toetsen. Bij Qwerty herken je de standaard caps lock toets en bij een Azerty toetsenbord indeling kom je vaak een shift lock toets tegen.

1 gedachte over“Wat is het verschil tussen qwerty of azerty toetsenbord?

  • Asus laptops met qwerty toetsenbord - Lacquey 13 juni 2022 bij09:35

    […] landen komt een azerty toesenbord veel voor. Wil je nou meer weten over het verschil tussen een qwerty of azerty toetsenbord, dan kan je de genoemde website eens bezoeken. Hier staat een uitgebreide beschrijving over de […]

  • Reacties zijn gesloten.

TERUG NAAR BOVEN