Hoe accu vervangen van Asus laptop? – volg 8 stappen

Beschik je over een laptop van Asus en presteert je accu niet meer optimaal, dan kan je deze natuurlijk vervangen voor een nieuwe. Op het internet zijn diverse accu’s van Asus te vinden tegen een schappelijke prijs. Het is algemeen bekend dat een accu niet eeuwig meegaat en zeker als de laptop veel wordt gebruikt, zal deze sneller leeg gaan. Uiteraard kan je altijd je laptop blijven gebruiken zolang er een stopcontact in de buurt is, want aan de oplader zal de computer altijd draaien.

Accu vervangen is snel en simpel

Een accu vervangen is vaak geen lastige klus, want in de meeste gevallen kan je deze vanaf de buitenkant demonteren. De accu batterij is binnen enkele seconden verwisseld en hierdoor kan je weer voor langere tijd gebruik maken van je Asus laptop. Bekijk eerst goed welk type het is, zodat de nieuwe batterij altijd bij jouw computer hoort. Vaak zijn er ook handleidingen te vinden, maar dit is niet altijd nodig. Als de accu zich in de laptop is bevestigd, dan moet je soms enkele schroefjes losdraaien. Bekijk hiervoor wel eerst de handleiding, maar ook dit is vaak geen ingewikkelde klus.

Hoe weet ik wanneer ik een accu moet vervangen?

Er zijn verschillende manieren om te herkennen dat de accu van je Asus laptop leeg is of vervangen moet worden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de levensduur van de batterij steeds korter wordt. Dit gebeurd in de regel tussen de 3 en 5 jaar na eerste gebruik. Door het vele opladen en ontladen zal de kwaliteit van je accu verslechteren. Helaas valt hier niet aan te ontkomen. Bij sommige laptops krijg je een melding wanneer de accu het beste vervangen kan worden. Dit is vaak een mooi moment om een nieuwe batterij van Asus te kopen.

Daarnaast zijn de meer rigoreuze kenmerken wellicht ook wat minder fijn. Bijvoorbeeld als de accu het helemaal niet meer doet. De batterij kan heel snel leeglopen, maar dit kan op voorhand gereduceerd worden. Door te kijken naar de performance kan je de belasting van je huidige accu soms verminderen. Als je Asus laptop helemaal niet meer aangaat, dan is dit vaak een teken van een kapotte accu. Wat je op dat moment kan proberen is, om de oplader aan je laptop aan te sluiten en de accu te ontkoppelen. Op deze manier kan je onderzoeken of het daadwerkelijk om de batterij van je laptop gaat.

Kort stappenplan voor accu vervangen van standaard configuratie

Om je wat meer op weg te helpen met het demonteren en monteren van je nieuwe accu, hebben wij een kort stappenplan voor je geschreven.

 1. Zet allereerst je laptop volledig uit. Hang deze dus ook niet aan de oplader.
 2. Zorg er ook voor dat er verder niets is aangesloten aan je laptop. Denk bijvoorbeeld aan usb-sticks en toetsenborden en muizen.
 3. Demonteer de accu aan de achterzijde van je laptop. Vaak is er een slotje aanwezig waarmee de accu wordt geblokkeerd.
 4. Plaats de nieuw gekochte batterij in de laptop.
 5. Sluit de laptop weer aan de oplader en zorg er eerst voor dat de accu volledig is opgeladen.
 6. Nadat de accu helemaal vol is, kan je weer gebruik maken van je Asus laptop.

Kort stappenplan voor accu vervangen van ingebouwde batterij

Ook het vangen van een accu welke intern in de laptop is gemonteerd, hebben wij een kort stappenplan geschreven. Als er een stappenplan bij de nieuwe batterij is toegevoegd, dan adviseren wij altijd deze te volgen. Mocht deze er niet bij zitten, dan kan je volgende stappen vaak volgen:

 1. Zet allereerst je laptop volledig uit. Hang deze dus ook niet aan de oplader.
 2. Zorg er ook voor dat er verder niets is aangesloten aan je laptop. Denk bijvoorbeeld aan usb-sticks en toetsenborden en muizen.
 3. Schroef de schroeven los op de plek waar de accu zich bevind.
 4. Verwijder nu de accu als de onderplaat is gedemonteerd. Dit kan doormiddel van de draden te ontkoppelen die de accu met bijvoorbeeld het moederbord verbind.
 5. Plaats de nieuw gekochte batterij in de laptop.
 6. Zorg ervoor dat de accu goed is aangesloten en maak de onderplaat van de laptop weer vast door de schroeven terug te draaien.
 7. Sluit de laptop weer aan de oplader en zorg er eerst voor dat de accu volledig is opgeladen.
 8. Nadat de accu helemaal vol is, kan je weer gebruik maken van je Asus laptop.

Als je bovenstaand stappenplannen volgt, dan kan er eigenlijk niets meer fout gaan. Zorg altijd dat je de juist accu koopt om te voorkomen dat de nieuwe batterij niet past. Ook een batterij die niet past bij het type laptop kan een probleem veroorzaken. Doe altijd goed onderzoek om je eigen laptop weer optimaal te gebruiken.

Accu opladen

Accu vervangen mogelijk voor elke laptop

Voor vrijwel elke Asus laptop is het mogelijk om een accu te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan de modellen Vivobook, Zenbook of Chromebook. Een nieuwe accu zal afhankelijk van het gebruik enkele jaren meegaan. Het is belangrijk om je laptop niet continu aan de oplader te hangen. Zodra je laptop helemaal vol is, dan is het te adviseren de voeding eruit te halen. Zo maak je optimaal gebruik van je batterij en een accu vervangen kan je hierdoor langer uitstellen.

Onderzoeken wat er daadwerkelijk aan de hand is

Als je niet zeker weet of het gaat om een kapotte accu, dan kan je er ook nog voor kiezen om een onderzoek te laten uitvoeren. Ga hiervoor naar de plaatselijk computerwinkel of kies ervoor om online een partij te vinden. Vaak ben je enkele dagen je laptop kwijt, voordat je een uiteindelijke diagnose hebt gekregen. De kosten van een onderzoek liggen vaak op enkele tientallen euro’s. Maak voor jezelf de afweging of de onderzoekskosten opwegen tegen een accu vervangen.

Accu vervangen uitbesteden kan ook

Ben je niet zo technisch aangelegd en wil je het vervangen van je Asus accu liever uitbesteden, dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om iemand anders jouw batterij te laten vervangen. Doe dit door contact te zoeken met vrienden of familie. Een andere optie is om te kiezen voor een computerwinkel waar ze je helpen met het een accu vervangen. Je betaald hiervoor meestal een kleine toeslag, maar daarmee weet je wel zeker dat jouw batterij op de juiste wijze weer is gemonteerd.

1 gedachte over“Hoe accu vervangen van Asus laptop? – volg 8 stappen

 • Refurbished laptops vergelijken van Asus - Asus laptops 15 april 2022 bij20:31

  […] product gaat, zal het niet eeuwen meegaan. Zo kan je laptop kapot gaan, maar eerder nog zal de accu vervangen moeten worden. Het aanschaffen van een nieuwe laptop hakt er vaak flink is, maar het is […]

 • Reacties zijn gesloten.

TERUG NAAR BOVEN