Beschik jij over een Asus Chromebook en gaat deze opeens niet meer aan, dan is dit natuurlijk heel vervelend. In de meeste gevallen komt de timing van een kapotte laptop op een zeer ongewenst moment. Toch kan het zo zijn dat je laptop niet volledig kapot is en met enkele simpele stappen weer gemaakt kan worden. Het is geen garantie, maar je kan altijd proberen om onderstaande stappen eens uit te proberen. Wellicht doet je Asus Chromebook het weer. Wat kan je precies doen als de Asus Chromebook niet meer aan gaat?

Ga direct aan de slag om te kijken of je jouw Asus Chromebook toch nog aan de praat krijg. Een veel voorkomend probleem is, dat de accu leeg is. Dit klinkt natuurlijk heel stom, maar hang in eerste instantie de laptop aan de oplader en kijk of de Asus laptop weer wilt opstarten. Als dit niet helpt, dan kan je verder gaan met de volgende stappen. Asus Chromebook gaat niet aan, dan kan dat vaak aan een paar dingen liggen. Dit kan te maken hebben met de accu of oplader, met de software, met de hardware of met het besturingssysteem.
Controleer de accu en oplader van jouw Asus Chromebook
Zoals eerder gezegd, raden we je eerst aan om de laptop aan de lader te hangen. Bij sommige opladers zie je een lampje branden en daardoor weet je direct of er stroom wordt geleverd aan de Asus Chromebook. Als je het niet kan zien, dan is het even wachten of de laptop reageert op de oplader. Het advies is om de laptop gedurende enkele uren aan de oplader te hangen en geduldig af te wachten. Mocht het zo zijn dat de laptop nog steeds niet aan gaat, dan kan je overgaan op andere stappen.
Met het blote oog wordt het lastig om te zien of de accu en oplader kapot zijn of niet. Toch komt het veel voor dat een accu kapot gaat. Zeker als de Asus Chromebook al iets ouder is. Het beste kan je dit controleren bij een van de computerwinkels bij jou in de buurt. Daar kunnen ze vaak binnen een mum van tijd concluderen of de accu nog werkzaam is. Ook zal de oplader zelf doorgelicht worden. Een nieuwe accu vervangen is vaak zo gedaan.

Druk de startknop een langere tijd in voor een reset
We kennen het allemaal wel van vroeger als de computer vastliep. De knop ging om, zodat de computer direct werd uitgezet. Tegenwoordig komt het nog nauwelijks voor dat een laptop vastloopt. Zeker de Asus Chromebook zien we dat nog maar zeer weinig doen. Gaat de Asus Chromebook niet aan, druk dan de startknop gedurende langere tijd in. Hierdoor voer je als het ware een soort reset uit en kan het dus gebeuren dat de laptop wel weer aangaat. Let wel op dat het mogelijk is dat er gegevens verloren gaan.
Koppel alle externe hardware los van de Asus laptop
Is jouw Asus Chromebook gekoppeld aan een externe muis, toetsenbord of een extra beeldscherm? Koppel dan alle apparaten los van de laptop om vervolgens te kijken of jouw Asus laptop nu wel aan gaat. Het klinkt als een zeer simpele methode, maar soms reageert een laptop op de aangesloten apparaten en wil het dus niet meer opstarten. Het is een kleine moeite om te proberen of de laptop wel weer aan gaat.
Gaat de Asus Chromebook maar kort aan?
Heb je het voor elkaar gekregen dat de laptop wel aangaat, maar binnen enkele seconden weer uitvalt? Dan is de kans zeer groot dat de accu kapot is. Sluit de laptop aan de oplader aan en kijk of de computer nu wel aanblijft. Is dit het geval, dan doe je er verstandig aan om een nieuwe accu te kopen. Kan je de accu zelf demonteren, dan is het zo gedaan. Moet je hiervoor de hele behuizing van jouw Asus Chromebook openschroeven, dan moet je goed weten wat je aan het doen bent. Ben je zelf niet zo technisch, dan kan je beter naar een computerwinkel gaan om je te laten helpen bij het verwisselen van je accu.
Log in als gastgebruiker of een andere gebruiker
Je hebt al veel kunnen lezen over het niet aangaan van de Asus Chromebook. Gaat jouw laptop wel aan, maar kan je niet meer inloggen op je eigen account? Log dan eens in als gastgebruiker of op het account van een andere gebruiker. In de meeste gevallen maar de Chromebook online een back-up. Zo kan je de meeste bestanden weer terugkrijgen op een nieuw account. Hoeveel bestanden er zijn terug te vinden, hangt ook samen met de frequentie van de back-up.

Update de software van de Asus Chromebook
Een Asus Chromebook gaat niet aan. Toch kan het zo zijn dat de laptop wel aangaat, maar vervolgens niet wilt opstarten. Een software update is dan vaak aanstaande. Voer eerst de update uit, voordat je weer gebruik kan maken van jouw laptop. Het kan zo zijn, dat de software update enkele uren duurt. Neem hiervoor dan ook de tijd, zodat je snel weer gebruik kan maken van de Asus computer.
Ga naar de winkel om de professionals te laten kijken naar jouw laptop
Heb je alle verschillende mogelijkheden geprobeerd, dan zit er niets anders op dan naar de winkel te gaan. In de computerwinkel kan er gekeken worden wat de exacte oorzaak is van het niet opstarten van jouw Asus Chromebook. Het is niet te zeggen dat hier wel een oorzaak wordt gevonden, maar je kan dan wel zeggen dat je er alles aan hebt gedaan.
Als de laptop nog vrij nieuw is, dan heb je wellicht nog recht op garantie. Ga naar de winkel of webshop waar jij de Asus Chromebook hebt gekocht en stuur de laptop op voor reparatie. Kan de laptop niet meer worden gerepareerd, dan krijg je in de meeste gevallen een nieuwe laptop opgestuurd.
Besluit een nieuwe Asus Chromebook te kopen
Is de laptop niet meer te redden en gaat deze echt niet meer aan, dan kan je ervoor kiezen om een nieuwe computer aan te schaffen. Ga jij weer voor een Asus Chromebook of kies je liever voor een ander model van Asus. Denk bijvoorbeeld eens aan de Zenbook of Vivobook. Dit is natuurlijk de allerlaatste optie, maar soms onvermijdelijk. De laptops worden steeds beter en krachtiger, maar hebben niet altijd het oneindige leven.
